A2B-online photo
A2B-online photo
A2B-online photo

Moerdijk vergroot spoorcapaciteit

Moerdijk vergroot spoorcapaciteit

De haven van Moerdijk krijgt een tweede opstelspoor. Het Havenbedrijf heeft maandag het startschot voor de aanleg gegeven.

De aanleg neemt een paar maanden in beslag. Het tweede spoor komt naast een opstelspoor, dat voorheen bij Shell in gebruik was. Dat is vorig jaar als ‘parkeerplek’ voor treinen in gebruik genomen met het oog op de forse groei van vooral het containervervoer per spoor via Moerdijk.

Volgens een onderzoek dat het Havenbedrijf eerder dit jaar liet uitvoeren kan het spoorvervoer van en naar de haven op korte termijn groeien van ongeveer 875.000 ton nu tot 1,6 miljoen ton en naar zo’n 2,7 miljoen ton rond 2023. In die studie werd de aanleg van een tweede opstelspoor bij wijze van ‘quick win’ al geadviseerd.

Volgens het onderzoek zou de haven de komende jaren zo’n 3,5 miljoen euro moeten investeren om de verwachte groei van het spoorvervoer te accommoderen. Op de middellange termijn zou er nog eens ruim drie miljoen extra nodig zijn, onder meer voor de aanleg van een nieuwe spoorboog naar de snelgroeiende containerterminal CCT.


Go to overview